Bezienswaardigheden

Orthen is een groene wijk, een dijkdorp.

Tijdens je tocht door ons mooie dorp, kom je diverse bezienswaardigheden tegen. We hebben hier de bekenste plekjes weergegeven en met een beknopte beschrijving. Mocht je meer willen weten kan je contact opnemen met ons. We hebben bewust geen koppeling gemaakt met het verleden en alleen foto’s geplaatst van de huidige situatie. Over de geschiedenis van Orthen kan je binnenkort terecht op de site van de Orthense Schaar. Hier komt het archief van Orthen.

De Bezienswaardigheden:

De Diezemonding

De Diezemonding, een mooi natuurgebied. Hier liggen de Franse Wielen. Deze wielen zijn overblijfselen van overstromingen. De wielen en de rondom gelegen gronden zijn eigendom van de afdeling Orthen, welke beheerd worden door de Commissie uit de Ingezetenen van de Afdeling Orthen.
In het natuurgebied lopen Rode Geuzen en Konikspaarden.
Hier enkele sites voor meer informatie:

https://www.freenature.nl/kom-kijken/diezemonding

https://www.route.nl/poi/939247/natuurgebied-diezemonding

https://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/diezemonding

https://nl.wikipedia.org/wiki/Diezemonding

Het klooster “De Meerwijck”

Vroeger stond hier de St Lambertuskerk ervoor. Het heeft in de afgelopen jaren diverse bestemmingen gehad.
Nu is het verbouwd tot een appartementencomplex.

Oude boerderijen

Langs de oude “Rijksweg” staan vele oude boerderijen. Sommige vallen onder monumentenzorg. Deze geven nog het beeld van het oude Orthen.

De beruchte spoorovergang

Doordat er een paar keer in een korte tijd ongevallen hebben plaatsgevonden op het spoor, is deze afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Arbeiderswoningen

Typische arbeiderswoninkjes

Nieuwe wijk Orthen Links

De wijk is helemaal vernieuwd. Er zijn 235 woningen gebouwd. Het is een hele verandering. Veel leuke details zijn toegevoegd. Op veel huizen is bv een molensteen-anker geplaatst. Deze maakt deel uit van het logo/wapen van Orthen.

Kerk, kerkplein en kunstwerk

De San Salvator kerk, gebouwd jaren 1955-1956, is tegenwoordig een gezondheidscentrum.
info:
Wikipedia
Erfgoed
Het kerkplein is in 2005 helemaal vernieuwd. Toen is er een kunstwerk geplaatst door de Orthense kunstenaar Wim van Hassel
Luiden van de klokken, You Tube

Orthense Begraafplaats

Hier werden (en worden binnenkort weer) de Orthenaren begraven. Er zijn enkele mooie oude graven in een mooie knusse omgeving.

Begraafplaats Orthen (het Bossche kerkhof)

De Ingang ligt in Orthen, maar officieel behoort het kerkhof niet tot het grondgebied van Orthen.
Naast dat het een begraafplaats is, is het een heel groot groen park, met vele mooie bomen. Een plek waar je rustig rond kan lopen en kan verdwalen in de rust die er heerst.
Info:
Begraafplaats Orthen
Film You Tube

Kapel (op Begraafplaats Orthen)

De kapel staat op de begraafplaats Orthen. De kapel is in 1882 gebouwd ter nagedachtenis van bisschop Zwijsen. In de crypte van de kapel worden tot op de dag van vandaag katholieke hoogwaardigheidsbekleders bijgezet.

Het Theehuis (op Begraafplaats Orthen)

In het voormalige mortuarium is het Theehuis gevestigd. Hier kan je terecht voor een goed gesprek of gewoon voor een kop thee, na een wandeling over de begraafplaats.
Film You Tube

Fort Orthen

Een verdedigingswerk. Mooi gelegen met een grote gracht en wiel aan de buitenzijde. Op het fort terrein staat de Fort toren, de Schijvenloods, Nico Schuurmanshuis (gemeenschapshuis) en de handboogvereniging Prins Bernhard.

Info Fort Orthen:
https://forten.nl/forten/fort-orthen/
https://www.zuiderwaterlinie.nl/11-vestingsteden/forten-in-nederland/fort-orthen

Orthen

een dijk van een dorp

Laat hier een reactie achter